Προστατεύστε τα πόδια σας από τους κάλους και τις σκληρύνσεις

Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα πόδια και την υγεία μας, όταν φοράμε ακατάλληλα παπούτσια. Μία από τις βασικές παθήσεις που προκύπτουν από κάτι τέτοιο είναι η εμφάνιση κάλων και σκληρύνσεων. Είναι η αντίδραση του δέρματος των ποδιών κατά της διαρκούς πίεσης και της καταπόνησης που δέχονται μέσα στην καθημερινότητα.

 

Σε αυτή την περίπτωση, για να αμυνθεί ο οργανισμός, σχηματίζεται σκληρό δέρμα το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά, σε κωνικό σχήμα. Έτσι δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας.

 

Οι κάλοι εμφανίζονται στα σημεία όπου νεκρώνεται τοπικά το δέρμα, λόγω επαναλμβανόμενης πίεσης και τριβής. Τις περισσότερες φορές εντοπίζονται:

 

  • Στο πέλμα
  • Στο μικρό ή και το μεγάλο δάχτυλο
  • Στο κότσι
  • Επάνω ή ανάμεσα στα δάχτυλα

 

Αρχικά, εμφανίζονται με τη μορφή ρόζου (υπερκεράτωση), δημιουργώντας δηλαδή μία επιφανειακή σκλήρυνση. Η σκλήρυνση αυτή μεταμορφώνεται σε κάλο όταν προχωρήσει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και δημιουργήσει ρίζα.

Καταλαβαίνουμε τη διαφορά από τον πόνο, δεδομένου ότι όταν δημιουργείται κάλος, η ρίζα του χτυπάει το νεύρο και πονάει.

 

Τι είναι αυτό που προκαλεί τη δημιουργία των κάλων;

 

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι εμφάνισης κάλων στα πόδια μας. Οι βασικότεροι από αυτόυς είναι:

 

  • Ο τρόπος που περπατάμε. Πολλές φορές μπορεί να πατάμε το πόδι περισσότερο από τη μια πλευρά, λόγω κάποιας παραμόρφωσης στη σπονδυλική στήλη, κάποιου προβλήματος στη λεκάνη ή τα γόνατα.
  • Εγκυμοσύνη: Η επιβάρυνσης της σπονδυλικής στήλης και το επιπλέον βάρος επηρεάζουν τον τρόπο βάδισης.
  • Πτώση του μεταταρσίου, ενός οστού του πέλματος.
  • Κάλος μπορεί να προκληθεί και από κάποια τρίχα, κομμάτι σύρματος, ή και αγκάθι αχινού που θα εισχωρήσει στο πόδι.
  • Παραμορφωτική αρθρίτιδα, λόγω του ότι αλλάζει η δομή των οστών των ποδιών..
  • Χιονίστρες

 

Πως να προστατεύσετε τα πόδια σας από τη δημιουργία κάλων

 

Βασικός παράγοντας είναι η σωστή επιλογή των παπουτσιών που φοράμε στην καθημερινότητά μας. Ας προτιμήσουμε τα άνετα παπούτσια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, περιορίζοντας τη χρήση των στενών παπουτσιών για ειδικές περιπτώσεις.

Μία άλλη πολύ καλή λύση για είναι να τοποθετήσουμε μαλακές “βάτες” μέσα στα παπούτσια που φοράμε.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

 

Όσο ακόμα η πάθηση έχει τη μορφή σκλήρυνσης και είναι ακόμα στην αρχή της, μπορεί να υποχωρήσει με την κατάλληλη φροντίδα. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος να μην την αμελήσουμε και να δράσουμε από την αρχή.

Διαφορετικά, όταν εξελιχθεί δηλαδή σε κάλο, θα χρειαστεί τοπική χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, για να αφαιρεθεί από τη ρίζα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον έχουμε εντοπίσει κάποια σκλήρυνση ή κάλο στα πόδια μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Φυσικά, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τον ποδολόγο μας, ώστε να μας προτείνει την κατάλληλη λύση για εμάς.